خرید و فروش با وکالت نامه دارای معایب و مزایای خاص خود است. بهتر است قبل از انجام چنین معاملاتی تمامی نکاتی که در رابطه با این موضوع وجود دارد را بدانید و دقت کافی در انجام عقد قرارداد داشته باشید. در ادامه این مقاله به این موضوع مهم و معایب آن خواهیم پرداخت.

وکالت در معاملات ملکی به چه معنا است؟

وکالت در اصطلاح حقوقی به معنای عقدی است که به موجب آن یک طرف قرارداد، طرف دیگر را به عنوان وکیل یا نایب خود منصوب می‌کند. این بدان معناست که شما به شخص دیگری اختیار می‌دهید عمل یا اعمال مشخصی را از جانب شما انجام دهد. در این قرارداد طرف اول که اختیار انجام کار را به فرد دوم می‌دهد موکل، و طرف دوم که به عنوان نایب پذیرفته می‌ِشود وکیل نامیده می‌شود.

علت خرید و فروش ملک با وکالت نامه چیست؟

معامله ملک با وکالت نامه دلایل مختلفی دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:
سند خانه به علت دریافت وام مسکن در رهن بانک است و یا به دلیل نوساز بودن ملک هنوز سند رسمی آن تهیه نشده باشد.
صاحب ملک قصد فرار مالیاتی دارد
مفقود شدن سند ملک
بالا بودن هزینه انتقال سند و یا عدم پرداخت هزینه به بنگاه معاملاتی
صرفه‌جویی در زمان

خرید و فروش ملک با وکالت نامه

از گذشته تا به امروز بسیار متداول بوده است. فروش ملک به صورت دادن وکالت به وکیل یا شخص ثالث یکی از موارد شایع معاملات است. جهات متعددی وجود دارد که منجر به اعطای وکالت در فروش ملک می شوند. از جمله رایج ‌ترین سندهایی که باید در دفتر اسناد رسمی تنظیم و ثبت شود.، وکالت‌نامه فروش ملک است. این وکالت‌نامه به این معناست که یک نفر به نیابت از (وکالت) فرد دیگری که مالک یک ملک است.، اختیار و اجازه دارد که ملک او را به شخص دیگری بفروشد. از جمله اختیاراتی که فرد وکیل دارا می باشد اینکه اختیار هر گونه تصرفات در مورد موضوع وکالت مأخوذه از سوی موکل خود را داشته باشد. اعطای وکالت در فروش ملک یا وکالت در مقام بیع به معنای تفویض نیابت و اختیارات لازم جهت انتقال مالکیت اموال موکل توسط وکیل و انجام تشریفات قانونی ثبت این انتقال است.
بسیاری از افراد به دلیل بالا بودن هزینه نقل و انتقال ملک برای فروختن یک ملک یا زمین، از به‌ نام‌ زدن سند خودداری کرده. و یک سند وکالتی و وکالت بلاعزل تنظیم می‌کنند و به ‌وسیله همان سند وکالتی، کارهای خود را انجام می‌دهند


در صورتی که موکل ضمن وکالت‌نامه، ثمن مدنظر خود را نیز تعیین کرده باشد، وکیل حق ندارد ملک را به کمتر از آن مبلغ بفروشد. اگر ملک به قیمتی بالاتر از قیمت مدنظر موکل به فروش برسد.، مابه‌التفاوت متعلق به موکل است و وکیل حق تصرف در آن را ندارد. اگر وکالت نامه در مورد ثمن ساکت باشد.، وکیل موظف است در تعیین ثمن، غبطه و مصلحت موکل را رعایت نماید.
چنانچه ملک موضوع قرارداد در رهن بوده و مالک بخواهد پیش از فک رهن، ملک را منتقل نماید.، تنظیم اسناد رسمی انتقال مالکیت با مانع قانونی مواجه می شود. در چنین مواردی مالک با تفویض وکالت در مقام بیع، اختیار انجام تشریفات انتقال قطعی را به خریدار واگذار می نماید. البته چنین معامله ای حتماً باید با اطلاع و رضایت بانک انجام شود.

مرکز حقوقی ملکبانان_وکیل فرشته محمدحسینی

موارد انحلال وکالت در فروش ملک

وکالت در فروش ملک به اسباب ذیل منحل می شود:
استعفای وکیل
عزل موکل
فوت و حجر هر یک از وکیل و موکل
انقضای مدت
ورشکستگی موکل
از بین رفتن موضوع وکالت