مزاحمت و همسایه آزاری به هر نوع رفتاری گفته میشود که از سوی برخی ساکنین یک مجتمع یا آپارتمان و یا همسایگان مجاور آنان انجام میشود و نتیجه این رفتار ، آزار همسایگان و اذیت کردن و ناراحتی ساکنین مجتمع و آپارتمان می باشد. شناخت نوع رفتاری که میتوان آن را آزار دهنده و یا مزاحمت و همسایه آزاری نامید ، با قانون و عرف منطقه خواهد بود.
با استناد به قانون میتوان برخی رفتارها را غیر قانونی و مزاحمت و همسایه آزاری تلقی نمود . در ادامه به مواردی از همسایه آزاری اشاره خواهیم نمود.
انواع مزاحمت و همسایه آزاری
برگزاری هر نوع میهمانی و مراسم پر سر و صدا بویژه در ساعت استراحت .
با صدای بلند حرف زدن و دعوا و مشاجرات دائمی ساکنین خانه
بالا بودن صدای رادیو و تلویزیون و ضبط
نگهداری حیوانات خانگی دارای سر و صدا ، بوی بد و سایر رفتارهای مشمئز کننده
تعمیرات مداوم خانه در ساعتهای نامتعارف و آسیب رساننده به خانه همسایه
مصرف و توزیع مواد مخدر و مشروبات الکلی و تردد افراد غریبه به مجتمع برای این منظور
عدم پرداخت شارژ و دیگر هزینههای مشترک آپارتمان
پارک خودرو در قسمت مشاعات و یا محل اختصاصی دیگران
هر موضوع و یا رفتاری که موجب سلب آسایش همسایهها شود.
برای شکایت از همسایه مزاحم کجا برویم؟
برای شروع شکایت در مورد مزاحمت و همسایه آزاری میتوان ابتدا از طریق شورای حل اختلاف اقدام نمود.
البته بهتر است اگر قصد پیگیری توسط شورای حل اختلاف را دارید از قبل مدارک و مستندات کافی برای اثبات مزاحمت و همسایه آزاری را در اختیار داشته باشید. سپس شکواییه خود را تنظیم و از طریق دفتر خدمات قضایی نزدیک محل سکونت خود اقدام نمایید.
دفتر خدمات قضایی در اولین فرصت به صورت آنلاین شکواییه را به شورای حل اختلاف محل سکونت شما ارسال میکند.
رسیدگی به دعوای همسایه آزار در شورای حل اختلاف
شورای حل اختلاف با دریافت شکواییه برای رسیدگی به شکایت تعیین نوبت مینماید. سپس تاریخ رسیدگی به شکایت از طریق سامانه ثنا و همزمان بصورت پیامک به شماره تلفن همراه شما و همسایه ای که از وی شکایت کردید ابلاغ میگردد.رویه رسیدگی به دعوا در شورای حل اختلاف معمولاً با دعوت طرفین به صلح و سازش صورت میپذیرد. در صورتیکه بار اول است که دعوا را طرح نموده اید ممکن است بهترین کار ، صلح و سازش باشد. البته خوب است در همان جلسه از همسایه موردنظر اقرارنامه گرفته شود. یعنی مکتوب اقرار کند که چه اعمالی را به عنوان مزاحمت برای همسایگان انجام داده و متعهد شود که دیگر آنها را انجام ندهد و اگر دوباره مرتکب خطا شد مجددا بتوان علیه وی اقامه دعوی نمود.
رسیدگی به مزاحمت در دادسرا
البته اگر در همسایگی خود با مزاحمت یکی از همسایگان خود مواجهید ولی نتواسته اید مدارکی در این زمینه آماده کنید بهتر است کار شکایت را از دادسرا آغاز نمایید. زیرا دادسرا میتواند تحقیقات را انجام و مستندات کافی را جمع آوری نماید.
منظور از مستندات هر نوع مدرکی است که مزاحمت و همسایه آزاری را نشان دهد. مانند گزارش پلیس و تحقیقات محلی ، فیلم ، صوت ، عکس ، استشهادیه و نظایر آن .
گزارش کلانتری مهم است
وقتی که مزاحمت و همسایه آزاری در ساعت های خاصی از شبانه روز اتفاق می افتد میتوان از طریق پلیس 110 و کلانتری محل اقدام نمود. البته ممکن است پلیس شما را به دادسرا و دستور مقام قضایی ارجاع دهد .
در هر صورت گزارش پلیس یکی از بهترین مدارک قانونی برای اثبات جرم مزاحمت و همسایه آزاری است.
تهیه و تنظیم استشهادیه
در مواردی مانند همسایه آزاری و مزاحمت یکی از مدارکی که بسیار در جریان رسیدگی قضایی اثرگذار است تنظیم استشهادیه است.
اگر در مجتمع ساکن هستید بهتر است استشهادیه را علاوه بر همسایگان ، مدیر ساختمان نیز امضاء و تایید کند. حداقل 4 نفر مرد باید استشهادیه را تایید و امضاء نمایند.
متن استشهادیه متن خاصی نیست فقط باید نشان دهد که یکی از همسایگان برای سایرین مزاحمت فراهم کرده است. البته هر چه دقیقتر و به نوع مزاحمت و همسایه آزاری وی اشاره شده باشد بهتر و تاثیر گذارتر خواهد بود.
البته میتوان شاهدین را به دادسرا برد تا همه آنان در حضور بازپرس بر ایجاد مزاحمت و همسایه آزاری شهادت دهند .
نحوه رسیدگی به شکایت در مرجع قضایی
ممکن است پرونده شکایت شما در دادسرا پیگیری شود (یا از همان ابتدا بصورت مستقیم و یا از طریق درخواست شما برای ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادسرا برود) .
در اینگونه موارد دادسرا تحقیق از فرد مزاحم را آغاز میکند. تحقیق میتواند به اشکال گوناگون باشد. ممکن است همسایه آزار به دادسرا احضار شود و از وی بازجویی به عمل آید. همچنین دادسرا از کلانتری محل خواهد خواست تحقیق در محل را آغاز کند و گزارش خود را به بازپرس پرونده ارائه دهد. یا اینکه ممکن است استشهادیه مبنای رسیدگی بازپرس قرار گیرد.
برابر ماده ۲۴۸ قانون آئین دادرسی مدنی :
دادگاه می تواند راسا یا به درخواست هریک از اصحاب دعوا قرار معاینه محل را صادر نماید.
همچنین در ماده ۲۴۹ همان قانون آمده است :
در صورتی که طرفین دعوا یا یکی از آنها به اطلاعات اهل محل استناد نماید، اگرچه به طور کلی باشد و اسامی مطلعین را هم ذکر نکنند، دادگاه قرار تحقیق و معاینه محلی صادر می نماید. چنانچه قرار تحقیق محلی به درخواست یکی از طرفین صادر گردد، طرف دیگر دعوا می تواند در موقع تحقیقات، مطلعین خود را در محل حاضر نماید که اطلاعات آنها نیز استماع شود.
بعد از انجام تحقیقات در باب مزاحمت و همسایه آزاری پرونده برای صدور رای به دادگاه ارسال میشود. دادگاه نیز در تاریخ معینی که برای طرفین پرونده ابلاغ خواهد شد به موضوع رسیدگی و ظرف یک هفته رای خود را صادر خواهد نمود.
بررسی قانونی مزاحمت و همسایه آزاری
برای ریشه یابی قانونی حقوق و تکالیفی که افراد نسبت به خود و دیگران دارند بهتر است کمی قانون را واکاوی کنیم. اصل ۴۰ قانون اساسی بیان میدارد :
هیچکس نمی تواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد.
از مفاد این اصل چنین برمی آید که آزادیهای فردی تا زمانی مجاز شناخته میشود که برای دیگران آزار و اذیتی را فراهم نکند.
ماده ۳۰ قانون مدنی نیز مقرر میدارد :
هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثناء کرده باشد.
ماده 132 قانون مدنی نیز مقرر میدارد:
کسی نمیتواند در ملک خودش تصرفی کند که موجب تضرر همسایه شود. مگر تصرفی که متعارف و یا برای رفع حاجت یا ضرر از خودش باشد.
از مفاد قانون براحتی میتوان استنباط کرد هر رفتاری که برای دیگران آزار دهنده نباشد و عدول از آزادیهای اجتماعی تلقی نگردد منعی ندارد.
اما در شرایطی که رفتار یکی از همسایگان برای عموم همسایگان آزار دهنده باشد بطور قطع قابل پیگیری در مراجع قضایی خواهد بود.
مزاحمت و همسایه آزاری جرم کیفری است
وقتی شما به دادسرا برای پیگیری پرونده خود مراجعه میکنید یعنی با یک جرم کیفری مواجه هستیم. جرایم کیفری جرایمی هستند که در قانون برای آن مجازات از جمله حبس در نظر گرفته شده است.
مزاحمت از حق نیز یکی از جرایم کیفری است که در صورت اثبات میتواند برای مرتکب آن مجازات حبس یا جزای نقدی بدنبال داشته باشد.
در مورد همسایه آزاری نیز در صورت اثبات جرم ، همسایه آزار به یک ماه تا یک سال حبس و یا ملزم به رفع مزاحمت میگردد که غالباً با پرداخت جزای نقدی همراه خواهد بود.
در مواردی که مزاحمت و همسایه آزاری مجددا از سوی فرد محکوم تکرار شود ، با طرح شکایت مجدد از وی ؛ بهغیر از رفع مزاحمت به ۶ ماه تا ۲ سال حبس محکوم خواهد شد.
ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ بخش تعزیرات مقرر میدارد:
هرکس با هیاهو و جنجال یا حرکات غیر متعارف یا تعرض به افراد موجب اخلال نظم و آسایش و آرامش عمومی گردد یا مردم را از کسب و کار باز دارد به حبس از سه ماه تا یک سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
برخورد اصولی با همسایه ای که شارژ ساختمان را نمیپردازد
شاید بتوان نپرداختن شارژ ساختمان را نوعی همسایه آزاری قلمداد نمود. اما براستی چه راه حلی را میتوان برای این کار در نظر گرفت؟
در مواردی که یک همسایه قصد ندارد تحت هیچ عنوان شارژ ساختمان را بپردازد ، بهتر است ابتدا مدیر ساختمان با مراجعه به دفتر خدمات قضایی اظهارنامه رسمی برای وی ارسال کند.
طی اظهارنامه ، مدیر ساختمان به همسایه مورد نظر اطلاع میدهد ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه ، بدهی گذشته و حال خودش را پرداخت کند . در غیر اینصورت ، وی اشتراکات تأسیساتی واحد آن شخص را قطع خواهد نمود.
در صورت عدم تمکین همسایه مورد نظر ، مدیر ساختمان میتواند با ارسال اجراییه دفترخانه اسناد رسمی ، به همسایه ابلاغ کند که قصد توقیف اموال وی را از طریق قانونی دارد. شاید این کارها موجب شود همسایه آزار شارژ ساختمان را پرداخت کند. در غیر این صورت اموال وی در معرض توقیف و حراج قرار میگیرد. بدین ترتیب با مزایده اموال ، مخارج ساختمان تامین خواهد شد.
پارکینگ ساختمان و همسایه آزار
یکی دیگر از مصادیق همسایه آزاری و ایجاد مزاحمت برای همسایگان ، پارک کردن خودرو در محل مشاعات و یا در پارگیمگ دیگر همسایگان و یا پارک نامناسب خودرو و ایجاد مزاحمت برای عبور و مرور دیگران است.
باید دانست پارکینگ اگر دارای سند رسمی باشد ملک شخصی است. لذا نمیتوان از آن بدون اذن مالک استفاده نمود.
ممکن است در مجتمع شما پارکینگ سند دار وجود نداشته باشد. لذا ساکنین از مشاعات برای پارک خودرو استفاده میکنند.
در این مورد باید توافقی میان ساکنین حاصل شود. بدون این توافق ، هیچکدام از همسایگان حق ندارد خودرو خود را آنجا پارک کند . چنانچه هر یک از همسایه ها این کار را انجام دهد میتوان از وی شکایت نمود.
نتیجه گیری
هر نوع عمل و رفتار که موجب سلب آسایش و امنیت همسایهها گردد ، همسایه آزاری اطلاق میشود. همسایه آزاری نوعی مزاحمت برای دیگران محسوب می گردد.برخی مصادیق همسایه آزاری و مزاحمت عبارتند از : بلند کردن صدای رادیو و تلویزیون ، وجود حیوانات خانگی پر سر و صدا ، دعوا و فریاد و فحاشی مداوم ، پرداخت نکردن شارژ آپارتمان ، مراسم و رقص و پایکوبی مستمر و همیشگی ، تعمیرات مداوم توام با سر و صدای زیاد ، پارک خودرو در محل نامناسب و ….
برای حل معضل همسایه آزاری بهتر است راه حل های زیر را طی نمایید:
تذکر کلامی به شخص مزاحم
مذاکره از طریق مدیر ساختمان
ارسال اظهارنامه برای متخلف
استمداد از پلیس و تنظیم صورتجلسه
اگر مشکل برطرف نشد باید از طریق دفتر خدمات قضایی به شورای حل اختلاف یا دادسرا مراجعه و طرح دعوی نمود.
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند
دریافت وکیل
گروه وکلای ملکبانان با مدیرت وکیل فرشته محمد حسینی و سابقه درخشان و پرونده های موفق طی سال های اخیر آماده بررسی پرونده های قضایی و مشاوره های تخصصی در حوزه ی ملکی می باشد. با اعتماد به وکلای پایه یک دادگستری این موسسه می توانید از استیفای کامل حقوق قانونی خود اطمینان خاطر داشته باشید.