زمانی که مالک تصمیم به ساختمان سازی می کند بایستی رعایت تمامی اصول و موازین فنی را در نظر بگیرد. تا من باب هرگونه تخلفی عملیات ساخت و ساز او متوقف نگردد. یکی از مواردی که عدم رعایت آن ممکن است بعدها برای مالک دردسر به وجود آورد و موجب عدم صدور پایان کار ساختمانی باشد عدم رعایت حریم ملک های مجاور است.به منظور جلوگیری از این گونه تخلفات ساختمانی، قانون گذار، مالک یا سازنده ای که طی قرارداد مشارکت در ساخت، تصمیم به ساخت و ساز دارند را، ملزم می کند که در بدوا امر از شهرداری پروانه ساخت و ساز اخذ کنند. و مساحت زیربنا، تعداد طبقات و هرآنچه که مربوط به ساختمان است را، طبق آن چیزی که در پروانه درج شده احداث و بنا کنند. در غیر این صورت عملیات ساخت و ساز غیر مجاز است و عدول از آن تخلف ساختمانی محسوب می شود.
سرکار خانم فرشته محمد حسینی وکیل پایه یک دادگستری، موسس مرکز حقوقی ملکبانان با سال ها سابقه وکالت در امور ملکی، یکی از با تجربه ترین و موفق ترین وکلای مشهد می باشند.
وکالت در دعاوی ملکی اعم از سرقفلی، ارث، دعاوی شهرداری و کمیسیون ماده صد شهرداری، تخلیه ملک تجاری و مسکونی، الزام به تنظیم سند، خلع ید، فسخ و ابطال قرارداد، اختلافات پیمانکاری، مشارکت در ساخت و دعاوی علیه دولت و نهادهای دولتی، در رزومه ایشان قرار دارد.
رعایت حریم ملک های مجاور
با گرفتن مجوز از شهرداری، به مالک یا سازنده اختیار ساخت و ساز داده می شود. به شرط اینکه تمامی اصول فنی رعایت شود.و موجب ورود غیر مجاز به حریم همسایه نگردد. به بیان دیگر، احداث بنا نباید خارج از پروانه ساخت و یا مازاد آن باشد. تا به حقوق همسایه و یا سایر مالکین مجاور تجاوز کند.در غیر این صورت این عمل تخلف ساختمانی بوده و با اعتراض همسایه یا سایر مالکین، موجب تشکیل پرونده به طرفیت مالک یا سازنده می گردد که رسیدگی به آن در کمیسیون ماده ۱۰۰ به عمل می آید.
آیا رضایت همسایه در کسب مجوز ساخت و ساز الزامی است؟
شما به عنوان مالک الزامی ندارید جز در شرایطی که همسایه معترض، به عنوان ذی النفع در پرونده تخلف ساختمانی ورود پیدا کرده از او کسب رضایت برای ساخت و ساز بگیرید. همچنین شهرداری نیز به عنوان مرجع صدور پروانه الزامی به گرفتن رضایت از همسایه های مجاور ندارد. اما این رضایت در جایی که پرونده در کمیسیون ماده صد تشکیل شده، و شما من باب تخلف ساختمانی که تجاوز از مساحت بنا است متخلف شناخته شده اید، و قرار است حکم به تخریب ملک تان صادر شود شرط است. و اگر بتوانید رضایت همسایه در کمیسیون ماده صد را اخذ کنید به نفع خود عمل کردید و این امر مانع از اجرای حکم تخریب ملک می باشد.
بازنگری رای کمیسیون ماده ۱۰۰
هیات عمومی دیوان عدالت اداری، طی رای وحدت رویه، اعلام داشته،در شرایطی که همسایه از شکایت خود نسبت به مالک بنا بگذرد. و رضایت خود را در کمیسیون ماده صد اعلام دارد، امکان بازنگری رای وجود دارد. و کمیسیون می تواند از رای خود عدول کند. و از تخریب ملک مالک که من باب تخلف اضافه بنا و تراکم اضافی حکم به آن صادر شده، و جزو تخلفات ساختمانی بگذرد. پس رضایت همسایه در کمیسیون ماده صد به عنوان ذی النفع می تواند موثر در ابطال رای کمیسیون باشد.
شکایت همسایه و مهلت اعتراض
همسایه به عنوان ذی النفع این حق را دارد که اعتراض خود را من باب اضافه بنا و تراکم اضافی که موجب ایجاد مزاحمت ملکی برای او گردیده، به کمیسیون تجدید نظر، ظرف مهلت اعتراض که ۱۰ روز است ارائه دهد. و به عنوان ذی النفع در پرونده ورود پیدا کند.
تصمیم کمیسیون در صورت اعتراض همسایه
آرا بدوی صادره کمیسیون، قابل تجدید نظر است. و همسایه که ذی النفع پرونده تخلفات ساختمانی است می تواند اعتراض خود را به این مرجع شبه قضایی ارائه دهد. تبصره ۲ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری، هرگونه تخلف از مفاد پروانه از جمله اضافه بنای زائد و تجاوز به معابر و حریم ملک های مجاور را ممنوع دانسته. و آن را جزو تخلفات ساختمانی می داند. و مالک یا سازنده را به پرداخت جریمه نقدی محکوم می کند. در صورتی که از پرداخت ممانعت به عمل آید کمیسیون به تخریب ملک حکم خواهد داد.
رضایت همسایه در کمیسیون ماده صد، چگونه باید اعلام شود؟
تشریفات خاصی بر اعلام رضایت همسایه در کمیسیون ماده صد، وجود ندارد.و همسایه می تواند به صورت شفاهی یا کتبی اعلام رضایت کند. اما اگر رسمی باشد بهتر است و از نظر قانونی اعتبار بیشتری دارد. این رضایت نامه اگر کتبی باشد بایستی دربرگیرنده مشخصات کامل مالک و ملک مورد نظر باشد. و اعلام گردد که نسبت به تخلف ساختمانی صورت گرفته که تجاوز و ورود غیر مجاز بوده، همسایه رضایت داشته و خواستار ابطال تخریب ملک مالک از کمیسیون می باشد.
شکایت از شهرداری
شهرداری مرجع صدور پروانه ساخت و ساز و پایان کار ساختمانی است. زمانی که قرار است ساخت و سازی انجام شود، بایستی مجوز گرفته شود تا عملیات ساختمانی مجاز باشد. در بدوا امر مالک یا سازنده، الزامی ندارند که رضایت همسایه را کسب کنند. همچنین این الزام برای شهرداری نیز وجود ندارد. اما اگر اثبات شود که عملیات ساخت و ساز موجب تضییع حقوق همسایه شده،و تجاوز به ملک او و یا معابر عمومی صورت گرفته، ذی النفع پرونده که همسایه است، می تواند ابطال پروانه ساختمانی را از شهرداری تقاضا کند. و از شهرداری من باب صدور پروانه ساختمانی غیر مجاز اقامه دعوا کند. و شکایت خود را به شعب بدوی دیوان عدالت اداری تقدیم دارد.
دریافت مشاوره حقوقی ملکی در مشهد
گروه وکلای ملکبانان با مدیریت وکیل فرشته محمد حسینی، سعی دارد تا خدماتی را در حوزه های مختلف ملکی، به افرادی که درگیر مشکلات حقوقی هستند ارائه دهد. در صورتی که شما هم نیاز به خدمات مشاوره و وکالت دارید، می توانید با ما در تماس باشید. و سوالات حقوقی خود را در حوزه ملک و املاک با ما در میان بگذارید.