سند از مهم ترین نوشتههایی است که برای اثبات دعوا در مراجع قضایی مورد استفاده قرار میگیرد و از اصلیترین دلایل برای اثبات حق است ولی باید بدانید که سند مورد ادعا باید حتما به صورت مکتوب و قابل استناد باشد تا بتوان آن را یک سند در نظر گرفت، درغیر این صورت یک سند محسوب نمیشود.
از مهمترین مسئلههای حقوقی که وقتی قصد دارید خانهای بخرید با آن مواجه میشوید، سند ملک است که انواع مختلفی دارد و شما باید اطلاعات کافی درباره آنها داشته باشید تا دچار مشکلات جدی در آینده نشوید. درحالت کلی سند به دو نوع تقسیم میشود؛ سند رسمی و سند عادی که سند ملکی شامل اسناد رسمی و عادی است.
اگر شما با اطلاعات غلط یا ناکافی وارد معامله با کسی شوید دچار مشکلات جدی خواهید شد؛ بنابراین باید به این موضوع توجه داشته باشید که قبل از شروع معامله خرید و فروش باید راجب انواع سندها اطلاعات کافی داشته باشید. ما در این مقاله میخواهیم انواع سند ملکی را بو طور کامل از زبان وکیل ملکی مورد بررسی قرار دهیم؛ پس در ادامه با ما همراه باشید.
سند ملکی چیست؟
سند ملکی انواع زیادی دارد که ما در این مقاله در ادامه به توضیح برخی از آنها خواهیم پرداخت:
سند منگوله دار
این نوع اسناد از دفترچهای چند برگ، با ذکر اوصاف ملک و مالک و… توسط نخ و سربی که نمیتوان برگی از آن خارج کرد پلمپ شده است و اگر دفترچهای منگوله یا پلمپ نداشته باشد بی اعتبار است. این نوع سند ملکی مطمئن و با اطمینان است. باید گفت که در این نوع سند مالکیت سند توسط تکه سرب پلمپ شدهای، اعتبار پیدا میکند وسپس تأیید میشود.
سند شورایی
سند شورایی در واقع سند مالکیت عادی است که شورای محلی باید آن را مهر کند. باید بگوییم که این سند چندان اعتبار ندارد. بنابراین توجه کنید که برای اینکه آن را به یک سند رسمی تبدیل کنید، باید مراحل زیادی را در اداره ثبت اسناد پشت سر بگذارید تا سند معتبری شود.
سند شش دانگ
واژه شش دانگ به معنای مالکیت کامل ملک است، اگر نام سند شش دانگ به میان آورده شود، هدف آن سندی است که تمام و کمال به نام یک شخص است و شخص دیگری از آن سهمی نداشته باشد.
دارنده این نوع سند مالکیت تمام و کمال بر روی زمین را دارد. این نوع سند معتبرترین نوع سند است. درواقع معنی شش دانگ شش جهت است؛ یعنی تمام جهتهای یک ملک را در برمیگیرد و هیچ کسی هم در مالکیت آن نقشی ندارد.
سند تک برگ
سند تک برگ همانطور که از نامش پیدا است، یک برگ دارد که از طرف نهادهای رسمی کشور طراحی، ثبت و تایید شده است. این نوع سند سندی با اطمینان است و طراحی آن بهگونهای است که شما میتوانید هرچه که در آن نوشته شده را مطالعه کرده و به طور کامل بخوانید.
سند وکالتی
سند وکالتی درواقع نوعی سند است که در آن اگر شخصی خودش توانایی فروش ملک خود را نداشته باشد به یک نفر یا چند نفر وکالت میدهد که ملک را به فروش برسانند ولی برای اینکه این سند اعتبار لازم را داشته باشد باید حتما بهصورت رسمی در اداره ثبت اسناد ثبت شود.
سند بنچاق
این نوع سند در گذشته به طور معمول توسط افراد باسوادی نوشته میشد و توسط علمای دینی هم امضا میشد و اشخاص هم برای اثبات مالکیت خود به آن ملک، به آن استناد میکردند. باید ذکر کرد که این نوع اسناد امروزه زیاد رواج ندارند و زیاد از آنها استفاده نمیشود ولی اعتبار آنها نزد مراجع قانونی تایید شده است.
سند رهنی
سند رهنی سندی است که توسط بانکها و موسسات مالی و اعتباری برای تضمین پرداخت اقساط کسی که وام میگیرد، در دفاتر اسناد رسمی تنظیم میشود. به عنوان مثال شخصی که وام میگیرد در قبال آن مبلغی که از بانک دریافت کرده است، سند ملک خود را وثیقه بانک قرار میدهد و اگر اقساط تمام شود میتواند سند خود را خارج کند و در غیر این صورت، بانک میتواند ملک فرد را تصرف کند.
سند مشاع
باید بدانید که مشاع در لغت به معنای مشترک و تقسیم نشده است؛ سند مشاع زمانی استفاده میشود که ملکی دارای چندین مالک باشد. آن موقع سند را درمیان چند مالک یک ملک، به اشتراک میگذارند و استفاده از ملک برای تمام شرکا امکان پذیر است و آنها سهم مساوی دارند. توجه داشته باشید که معامله و خرید و فروش اینگونه ملکها اما و اگرهای زیادی دارد و باید حتما به آنها توجه کنید تا مشکلی پیش نیاید.
سند ورثهای
یکی دیگر از اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم و ثبت میشود به اسناد ورثهای مربوط است. هر زمان که مالک یک ملکی فوت میکند، برطبق قانون ملک او به وراث میرسد که درواقع به این ملک، ملک ورثهای گفته میشود. وراث میتوانند با ارائه مدارک به اداره ثبت، به اندازه مناسبی درخواست صدور سند مالکیت کنند. در معاملات ملک ورثهای لازم است که نکاتی را در نظر بگیرید تا به شکلی صحیحی صورت پذیرد.
سند تفکیکی
اگر دو یا چند نفر مالک ملکی باشند و به موجب سندی از هم مجزا شده باشد آن سند، سند تفکیکی نام دارد. باید گفت که اگر مالک یا کسانی که در یک ملک شریک هستند درخواست تفکیک دهند، اداره ثبت اسناد به میزان هر سهم مالکان اقدام به صدور سند ملکی تفکیکی میکند. به زبان ساده باید گفت که سند تفکیکی برای ملکهای چند قسمتهای نوشته میشود که هرکدام یک مالک دارند.
سند قولنامهای
گاهی اوقات دونفر تصمیم میگیرند با رضایت خودشان قراردادی را تنظیم کنند ولی برخی اوقات شرایط برای انجام تعهدات وجود ندارد و باید مقدماتی تنظیم گردد تا معامله صورت گیرد. به عنوان مثال خریدار پول کافی برای خرید خانه را ندارد ولی با این وجود میتواند آن را تا یک زمان مشخص فراهم نماید و بدین صورت دو طرف با یکدیگر قراردادی میبندند که به آن قولنامه گفته میشود.
سند وقف
سند وقف نوعی سند است که به شما اختیار تمام و کمال نمیدهد و شما باید با اجازه سازمان اوقاف نقل و انتقال را انجام دهید. لازم به ذکر است که ملکی که اوقافی باشد زمین آن متعلق به فرد دیگری است که آن را وقف کرده و اداره اوقاف هم این زمینها را بهصورت اقساطی به شخصهای دیگری واگذار کرده است و بدین ترتیب کسی که ملک اوقافی میخرد، باید مبلغ کمی را سالیانه به اداره اوقاف پرداخت نماید.
سند المثنی
سند المثنی مواقعی مورد استفاده قرار میگیرد که به دلایل مختلفی سند مالکیت از بین برود و اثری از آن باقی نماند. در این مواقع مالک باید تقاضای خود را به همراه دو برگ فرم استشهادیه تکمیل شده که نمونه آن را هم از ثبت محل دریافت میکند، همراه با ذکر چگونگی از بین رفتن سند اعلام کند. انجام این کار مراحل مختلفی دارد اما درنتیجه با تکمیل آن سند المثنی صادر خواهد شد.
دریافت مشاوره حقوقی
مرکز حقوقی ملکبانان با مدیریت وکیل فرشته محمد حسینی و با بیش از ده سال سابقه وکالت در زمینه ملکی، آماده ی خدمت رسانی به شما همراهان می باشد.
جهت دریافت”مشاوره” و “وکالت” در امور ملکی با شماره 09128719258 با ما در ارتباط باشید.